Üniversite Hazırlık Sürecinde Velilerin Görevleri

“Velinin üniversite hazırlık seviyesindeki öğrencisine yaptırtamadığı davranışı öğretmeninden yaptırması beklenemez.”

Üniversite hazırlık sürecinde sınav hazırlığı sadece öğrencinin sorumluluğunda değildir. Sınav hazırlığında öğrenciler kadar aynı stres ve heyecanı veliler de yaşar. Veliler zaman zaman öğrencilerden daha fazla reaksiyon gösterebilir. Bu süreçte velilerin hatalı tutumları öğrencinin sınav sürecinde aksamaya sebep olabilir. Velilerin üniversite hazırlık sürecinde dikkat etmesi gerekenler şu şekildedir.

  • Veliler ilk önceliği olarak öğrenciye çalışma alanı sağlamaktır. Ailenin ekonomik durumuna göre öğrencinin çalışması için ayrı bir oda hazırlanmalıdır. Öğrenci için bir oda verilemiyorsa, öğrenciye ortak kullanılan alanda öğrenciye ait bir köşe verilmelidir. Öğrencinin sınav sürecinde sınava odaklanacağı özerk alanı mutlaka olmalıdır.

 

  • Üniversite sınavı hazırlık süreci uzun bir zaman dilimidir. Bu süreç içerisinde hem öğrenci hem aile tüm süreci aynı monotonlukta götüremez. Hazırlık dönemi boyunca tatil, gezi, misafir ağırlama gibi tüm etkinlikler en aza indirilmelidir. Düğün-dernek, cenaze gibi durumlarda öğrencinin katılımı zorlanmamalıdır. Uzun maratonda veliler sosyal hayatlarına süreç boyunca ara vermek zorundadır.

 

  • Hepimiz insanız, hepimizin hataları olmaktadır. Aile içerisinde her zaman uyum ortamı yakalayamayabiliriz. Üniversite hazırlık süreci boyunca aile içerisinde huzur ortamı sağlamak gereklidir. Öğrencinin kendisiyle ya da aile üyelerinin kendi arasında huzursuzluk ortamı oluşması, öğrencinin önceliğini sınav yerine huzur halini geri sağlamaya dönüştürecektir. Bu süreçte öğrenci ile aynı evi paylaşan her aile bireyi evde huzur ortamını sağlamalı ve korumalıdır.

 

  • Üniversite sınavı öğrencilerin geleceğe doğru somut adımlarının ilkidir. Üniversite seçimi öğrencinin iş hayatını ve sonraki yaşamını büyük ölçüde belirlediği için önemlidir. Ailelerinde çocukları için büyük umutları ve hayalleri vardır. Ailenin plan ve istekleri ile öğrencinin hedefleri her zaman paralellik göstermeyebilir. Bu fikir ayrılığının tartışmasının yapılacağı zaman sınav hazırlık dönemi değildir. Hedef uyuşmazlığı olan aileler öğrenciye meslek seçimi konusunda baskı yapmayı sınava kadar bırakmalıdır.

 

  • Üniversite sınavı en az lise mezunlarının girme hakkı olan ve üst yaş sınırı bulunmayan sistemdedir. Sınava girecek en genç aday lise son sınıfta hazırlık yapmaya başlar. Velilerin gözünde hiç büyümeyen çocukları için en iyisini istemek bazen kontrolden çıkarak, öğrencinin tüm alanına müdahale etmeye dönüşür. Veliler her zaman öğrencinin birey olduğunu unutmamalıdır. Sınav hazırlık sürecinde öğrencinin hazırlığına katkı sağlamak amacıyla dozu fazla kaçan bir yardım, öğrencinin özerkliğini kırar ve müdahaleye dönüşür. Veliler hazırlık sürecinde öğrencinin birey olduğunu hatırlamalı ve ona saygı göstermelidir.